Modelspoorclub Maas & Waal

Wie zijn we?

Wat doen we?

Beurzen

Tips & Tricks

Al het andere

 

Technieken, tips en tricks in de scenery

 

 

 

Hieronder zijn enkele technieken beschreven, die Joop Pulles, onze oud-voorzitter, gebruikte tijdens de bouw van de Moezelbaan.

 

- Zelfbouw van vakwerkhuizen

 

- Zelfbouw van wijnranken

 

- Zelfbouw van loofbomen

 

Tekst en foto' s: Joop Pulles.

 

 

 

Zelfbouw van huizen

 

 

 

 

Een voorbeeld van een statig heren huis.

 

 

 

Op zijn Moezelbaan alle gebouwen zelfbouw. Ik ben voor de Moezelbaan begonnen met het helemaal zelf maken van huisjes, met name vakwerkhuisjes en dat zoveel mogelijk van simpel en goedkoop materiaal. Hierbij maak je zelf de keuze wat je gaat bouwen: een zelf bedacht huis of een gebouwtje dat je op vakantie gezien en gefotografeerd hebt en waarvan je de maten hebt opgenomen en omgezet naar de betreffende schaal.

 

 

 

 

 

 

Je begint met op een plaat karton van ca. 2mm de verschillende gevels uit te tekenen naar lengte en hoogte. Dan snijd je deze buitenmaten uit. Ramen en deuren kun je zelf maken, maar dit is al gauw echt monnikenwerk. Die ramen/deuren kun je ook kopen en wel diegene, die het meest passen bij de vensters van het gekozen huis. Meet dan de gekochte ramen/deuren exact en teken deze maten op de juiste plaats in. Snijd de raam/deuropening exact uit. Wissel de afbeekmesjes vaak voor een plezierige en goede werkwijze.

 

 

 

 

 

 

Snijd vervolgens van fineer dunne reepjes op schaal. Plak deze met een strijkbout(je) op het karton. Liefat eerst de hoofdbalken, dan de tussenliggende.

 

 

 

 

 

 

Als dit goed is uitgehard vul je met een paletmes bijvoorbeeld de tussenliggende ruimtes op met fijne gips, niet te nat, niet te droog, maar smeuïg. Laat het lekker drogen. Je hebt bij het opvullen hoogstwaarschijnlijk ook de raam/deuropeningen enigszins dicht gesmeerd. Niet erg, laat eerst maar drogen. Steek dan met een mesje deze weer open. Het fineer is ook deels onder het gips geraakt. Krab dit af en verf dan met een penseeltje, 0 bijvoorbeeld, het vakwerk in kleur.

 

Breng daarna bijvoorbeeld Bison Tix aan langs de randen van de ramen/deuren en plaats deze. Werk zo alle gevels af. Lijm deze met houtlijm tesamen met een op maat gesneden vloerplaat aan elkaar.

 

Dan worden de verschillende dakzijden uitgesneden. Daar waar deze elkaar raken, moeten de rechthoekige kanten wat weggesneden of weggevijld worden, zodat deze goed aan elkaar aansluiten. Is het dak van leisteen, dan is heel fijn schuurpapier daarvoor te gebruiken. Schuur hier zoveel mogelijk het schuureffect vanaf. Snijd dit in reepjes en knip afzonderlijke leisteentjes hiervan. Per leisteen plak je deze dan op de dakplaten, van onderaf beginnend en de volgende rij steeds weer even over de voorgaande. Uiteindelijk maak je nokplaatjes en laat dan de wind en regen maar komen. -Denk je aan een rustiek rieten dak, knip dan de haren van een blokkwast en lijm deze ook weer van onderaf op de dakplaten. Wat acrylverf, wat strooisel en meld dan de verzekering dat je huis is gedekt met een rieten kap. Wacht de premie af. Maar goed, je hebt uiteindelijk erg goedkoop gebouwd, dus...

 

 

 

 

Een ander voorbeeld met een rieten dak.

 

 

 

Zelfbouw van wijnranken

 

 

 

 

 

 

Op de Moezelbaan waren grote aantallen wijnranken nodig. Na wat experimenteren en "afkijken" van de werkelijkheid, hebben wij de hierna beschreven techniek gebruikt voor het maken van wijnstokken. Allereerst, om een mogelijk misverstand te vermijden: een wijnstok is een klimplant, waarvan de takken wijnranken worden genoemd. Aan deze ranken groeien de druiven. De wijnstokken worden vaak per plant ondersteund door een paaltje, waarmee ze worden verbonden.

 

 

 

 

 

 

Wanneer we een wijngaard gaan aanleggen beginnen we met het maken van de wijnstokken, de struiken dus die de druiven gaan dragen. Knip van een kabel 2 a 3 draadjes (afhankelijk van de te maken dichtheid van de wijnstok) van ca. 50 mm en draai deze over een lengte van ca. 25 mm in elkaar. Soldeer deze getwijnde draadjes aan elkaar. Dit wordt de stam van de wijnstok. Maak de ranken vervolgens van verschillende lengtes.

 

 

 

 

 

 

Smeer het gesoldeerde deel in met houtlijm en bestrooi dit met fijn zand. Laat dit goed drogen. Verf dan de stam van de wijnstok met een fijn penseeltje bruin, daarna de ranken idem dito.

 

 

 

 

 

 

Maak vervolgens "paaltjes" van ca. 65 mm van gestripte elektrische draad. Strip hiervoor stugge PTTkabel (massief koper).

 

 

 

 

 

 

Verf deze paaltjes grauw of bruin of wit, al naar gelang uw eigen idee. Zet deze paaltjes in de "grond" waar de wijngaard moet komen, d.w.z. bijvoorbeeld in piepschuim en wel in rijen, waarbij de tussenliggende afstand van de rijen ca. 20 mm is. De onderlinge afstand tussen de wijnstokken bedraagt ongeveer 15 mm. Plant de wijnstokken naast de paaltjes in een boorgat met wat houtlijm.

 

 

 

 

 

 

Draai de wijnstok met 1 rank om het paaltje en de rest van de ranken er wisselvallig/losjes uitwaaierend omheen. Maak hier en daar op het uiteinde een oogje in de ranken. Dan worden de wijnstokken voorzien van groen loof. Dit doen we met schuimvlokken van Woodland Coarse Turf T63 en T65. Doop eerst de schuimvlokjes in wat met water verdunde houtlijm en breng deze dan aan op de wijnranken en/of in de diverse oogjes.

 

 

 

 

 

 

Tenslotte: hopen we dat er ooit druiven aan zullen gaan groeien.

 

 

 

Zelfbouw van loofbomen

 

 

 

 

 

 

Hoewel er veel in de vakliteratuur over het maken van bomen is te vinden, hebben wij een heel bijzondere manier ontwikkeld om bomen te maken. Het fraaie hierbij is onder andere, dat de bomen deels van natuurlijk materiaal gemaakt zijn.

 

Als uitgangsgegeven hebben wij de kruin van liefst oude heidestruiken gebruikt. Deze zijn van nature al grillig, hebben de opbouw en structuur van grote bomen, zijn allen verschillend van vormgeving en hebben bovendien ook nog eens de juiste kleur.

 

Wees selectief bij het gebruik van de heidekruinen en zorg er bijvoorbeeld voor, dat het stammetje uitlopers heeft in verschillende richtingen. Knip eventueel te veel zijtakjes weg. Een hoogte varierend van 100 tot 200 mm voldoet prima. Kijk naar de takkenstructuur van echte bomen en bepaal zelf, wat voor jou de juiste vorm en afmetingen heeft.

 

Om de mini-bomen te voorzien van nepgebladerte hebben we gebruik gemaakt van vlokmatjes van Heki. Deze worden in kleine delen geknipt en vervolgens op en over de takjes gespreid en gelijmd en bevestigd met Bison Lijm Spray. Strooi tenslotte de bij het knippen van de matjes losgeraakte deeltjes over de nog natte lijmspray. Je hebt dan (bijna) echte bomen op je scenery.